cara membuat kek batik
Yang suka dengan kek batik kurang manis wajib mencuba resepi ini. Ad Find Deals on batik fabrics in Needlework on Amazon.
Kek batik ini juga sesuai dijadikan hidangan pada hari tertentu seperti menyambut hari jadi dan juga hadiah kepada seseorang.
. Tekan kuat sikit supaya adunan kek batik menjadi padat dan kemas. Mungkin disebabkan penggunaan teknik yang berlainan dengan resepi kek batik premium ini. Berikut merupakan resepi kek batik yang saya cuba sendiri.
Masukkan gula kastor dan kacau rata. Ad Free 2-day Shipping On Millions of Items. ½ sudu kecil garam kalau guna unsalted butter 1 biji telur.
Tambah air dan biarkan sekata. Kita padatkan dengan cara ditekan-tekan dan usahakan. Masukkan milo serbuk koko telur susu air ke dalam kuali dan gunakan api sederhana.
CARA BUAT KEK BATIK MILO YANG SENANG 4 BAHAN JEBAHAN-BAHANBiskut Marie 12 bungkus 150 gram lebih kurang 35 keping biskutButter 200 gramSusu pekat 1 ca. Masukkan pula milo dan serbuk koko. Kemudian masukkan telur kacau dulu bagi rata dan masukkan air.
Cara cara memasak. Gaul hingga pekat dan sekata kemudian padamkan api. 1 sudu teh esen vanila CARA MEMBUAT.
4 Simpan di kulkas kurleb 30 menit. Cara membuat kek batik yang mudah dan cepat. Bahan-bahan untuk topping coklat ganache.
Ulang langkah yang sama sehingga adunan habis. Kacau cepat-cepat supaya tak berketul. Masak butter sampai cair masakkan kek batik guna api kecil sahaja.
Bukan itu saja lembut dan tak keras. Gaul hingga sebati kemudian masukkan buttercup. Double boil semua bahan topping atau nak senang masukkan dalam microwave.
Masukkan telur dan kacau sehingga semua sebati dengan adunan kek batik. Dah siap pun hidangan kek batik nestum rangup dan terbaik sukatan cawan yang saya kongsikan. Korang mesti teruja dengan nikmat Kek batik indulgence ni.
Ini semua resepi dari mak cik saya. 1 cawan 120g serbuk milo. Lapik plastik dalam loyang untuk memudahkan kek batik dikeluarkan nanti.
Gunakan lebihan plastik tu untuk menekan adunan. Cara Penyediaan Kek Batik Melting Lembut Panaskan butter dengan api yang perlahan hingga cair masukkan susu pekat manis dan kacau hingga sebati. Kacau lagi hingga rata.
Campurkan dengan air bagi mendapatkan kek batik yang lembut dan senang dipotong. Simpan dalam bekas dan biarkan sejuk sebelum dipotong. Kacau cepat cepat untuk elakkan berketul.
Dah siap tekan boleh tambah toping kesukaan anda jika mahuNak letak nutella oreo atau cream cheese terpulang ya. Jangan guna api besar. 200ml 200g whipping cream.
Masukkan perlahan-lahan serbuk milo dan serbuk koko kerana ia mudah untuk berketul. 1 sudu kecil ekstrakesen vanila. Kemaskan adunan di segenap ruang loyang.
Masukkan biskut marie dan kacau sebati anggaran dalam 5-7minit. Masak butter sampai cair masak kek batik guna api kecil. Seterusnya masukkan milo serbuk koko dan air.
6 Simpan di kulkas selama 30 menit 1 jam. Masukkan nestum Milo kacang dan biskut marrie. Cara buat kek batik yang ringkas dan menggunakan bahan-bahan yang jimat menjadikan ia pilihan ramai.
Tengok pun dah terliur. Masak dengan cara double boiler. Panaskan kualidengan api sederhana.
Kacau sebati biarkan kesemuanya sekata. Nak dapatkan hasil yang cantik pula ada tipnyaBayangkan makan sambil pejam mata tanda sungguh nikmat. 7 Masukkan coklat batang DCC dan susu cair ke dalam mangkok tahan panas.
Sekali cuba pasti nak lagi. Masukkan pula Milo dan serbuk koko. Kek batik premium ini juga lembut elok tapi tetap ada rasa crunchy pada biskutnya.
Setelah itu semprotkan buttercream asin di atas kek batik. Cairkan buttercup dan masukkan susu pekat. ½ cawan 118 ml air panas.
Kemudian terus masukkan susu pekat. Follow langkah yang dikongsi oleh Ariana Sofia Ahmad pasti hasilnya buat korang puas hati. Kemudian terus masukkan susu pekat.
IKLAN 2Begini hasil butter yang telah dicairkan. Selain itu terdapat juga rujukan bahan dan alatan masakan murah dan promosi yang ada di Shopee. Tuangkan susu pekat manis sedikit demi sedikit hingga habis.
Sesetengah kek batik mempunyai tekstur yang keras.
Pin On Video Resepi Memasak Sedap
Pin On Mufin Cupcake Cake Cooking Fanpage
Comments
Post a Comment